Welkom op La Maison du Champagne

Top Bar Menu

Champagne Blanc de Blancs

Het dorpje Cramant, liggende in het hartje van de Cote des Blancs.

De witte druiven van een Champagne Blanc de Blancs

Champagne Blanc de Blancs is een champagne die voor 100% uit het sap van witte druivensoorten bestaat, “wit van de witte”. In de Champagne mogen 4 witte druivensoorten worden gepland waarmee een Blanc de Blancs kan worden gemaakt:

  • Chardonnay
  • Arbane
  • Petit Meslier
  • Pinot Blanc

In de praktijk echter spreekt men over een Champagne Blanc de Blancs van chardonnay, de overige 3 witte druiven worden nauwelijks verbouwd op de kalkachtige bodem van de Champagne. Slechts een enkeling maakt nog een Blanc de Blancs van de Arbane druif waarin recentelijk nieuwe interesse is ontstaan.

Het karakter van een goede Champagne Blanc de Blancs

Een goede Blanc de Blancs is fris, boterig en vol van smaak. De chardonnay druif heeft van nature een neutraal aroma. Geuren van meidoorn, stro, citrus en hazelnoot zijn de druif niet onbekend. Men haalt het beste uit de druif als men een tweede, zogenaamde malolactische gisting toepast en wanneer de wijn vervolgens gerijpt is op eiken vaten komt een prachtig karakter naar voren. Kenners noemen dit: boterachtig, taosty en geroosterd. Natuurlijk klinkt het in het Frans weer beter: beurrée, toastée et grillée.

Champagne Blanc de Blancs van La Maison du Champagne

La Maison du Champagne heeft een aantal zeer mooie Blanc de Blancs in haar assortiment van Champagne Bonnaire:

  • Blanc de Blancs Grand Cru (Brut)
  • Blanc de Blancs Variance Grand Cru (Brut, op eiken vat gerijpt)
  • Blanc de Blancs Non Dosé Grand Cru (Extra-Brut, Brut Integral, Brut Zero)
  • Blanc de Blancs Millésime 2004 Grand Cru (Vintage champagne van 1 oogst)

Champagne Bonnaire uit Cramant in het hartje van de Côte des Blancs past de malolactische gisting toe op al haar Blancs de Blancs champagnes.

Côte des Blancs

Hoewel in vrijwel elke wijngaard in de Champagne wel wat chardonnay druiven te vinden zullen zijn, staat de Côte des Blancs toch wel bekend om de perfecte condities voor een druif als de chardonnay. Meer dan 95% van de Côte des Blancs is aangepland met chardonnay, vandaar ook de naam “Kust van de Witte”.

btt