Welkom op La Maison du Champagne

Top Bar Menu

Champagne Blanc de Noirs

Champagne Blanc de Noirs uit Verzenay zijn misschien wel de beste uit dde Champagne.

De krachtige Champagne Blanc de Noirs

Champagne Blanc de Noirs bestaat voor 100% uit het sap van de blauwe druif. In de Champagne mogen slechts 2 soorten blauwe druiven worden gebruikt voor het produceren van deze mousserende wijn:

  • Pinot Noir
  • Pinot Meunier

Pinot Noir

De pinot noir wordt gezien als een edel ras en alleen de pinot noir kan daarom een Champagne Blanc de Noirs grand cru opleveren. Voor een Champagne Blanc de Blancs geldt dit voor de chardonnay. De pinot noir wordt voornamelijk op de Montagne de Reims gepland, het “croissantje” om Reims heen. De Montagne de Reims biedt ruimte aan een groot aantal grand cru wijngaarden waar veel goede Blanc de Noirs vandaan komen. Met name Verzenay en Verzy zijn dorpen met een uitgesproken karakter welke goed herkenbaar is in een Champagne Blanc de Noir.

Pinot Meunier

De pinot meunier kan nooit een champagne grand cru leveren hoewel ook deze druif opvallend mooie champagnes kan opleveren wanneer de wijngaard en het vinificatieproces in de juiste handen is. Wanneer men pinot meunier proeft spreekt men vaak over een appeltjessmaak. De druif is snel op dronk maar ook snel over zijn top heen, drink Champagne Blanc de Noirs van pinot meunier daarom gewoon snel op. Bewaren is in de meeste gevallen zonde.

Het karakter van een goede Champagne Blanc de Noirs

Een goede Blanc de Noirs brengt karakter, grond, diepte , fruit en structuur. Dit alles zonder aan frisheid in te boeten. Afhankelijk van de manier waarop de wijnboer is omgegaan met het vinificatieproces vindt men vaak tonen van noten, toast, stro en rood fruit zoals aarbeiden, rode bessen en bramen. Een goede pinot noir kan men lang bewaren, zeker wanneer het een grand cru betreft.

Champagne Blanc de Noirs van La Maison du Champagne

La Maison du Champagne heeft een zeer mooie Blanc de Noirs in haar assortiment:

  • Michel Arnould & Fils Brut Tradition Grand Cru
  • Michel Arnould & Fils Brut Rosé Grand Cru
  • Arnould & Gibelin Brut Blanc de Noirs Grand Cru

Montagne de Reims

Ook op de hellingen van de Montagne de Reims wordt chardonnay gepland echter, het overgrote deel is pinot noir. Zeker de Grand Montagne is een epicentrum van pinot noir. De Montagne de Reims heeft een uniek klimaat waarvan met name Verzenay optimaal profiteert. Het bos, de hellingen en de vallei spelen daarin een grote rol. De combinatie van factoren zorgt ervoor dat in de koele nachten de warme lucht die is ontstaan boven het gebergte afdaalt en zo de wijnstokken warm houdt, terwijl overdag de opgaande luchtstroom juist voor verfrissing zorgt. Het bos tenslotte biedt een natuurlijke bescherming tegen de koude winden in het begin van het seizoen en houdt veel vocht vast.

btt