Welkom op La Maison du Champagne

Top Bar Menu

Champagne Brut of Doux?

Brut Nature, Brut of toch een Demi-Sec. Uw voorkeur?

Zoveel stijlen, zoveel kurkenHet proces van champagne maken biedt de mogelijkheid om de champagne te “zoeten”. Middels de zogenaamde liqueur d’expédition kan een bepaald aantal gram per liter aan suikerriet worden toegevoegd samen met reserve wijn. Soms wordt zelfs een scheutje cognac toegevoegd. Het type champagne wordt aan de hand hiervan bepaald.

De mate van zoetheid, het type champagne

Met het aantal toegevoegde grammen suiker per liter wordt de mate van zoetheid en daarmee het type Champagne  bepaald.

  • Extra Brut:   0-6 gram per liter
  • Brut:            0-15 gram per liter
  • Sec:            17-35 gram per liter
  • Demi-Sec:  33-50 gram per liter
  • Doux:          50 of meer gram per liter

Een klein stukje geschiedenis

Vroeger had men nog weinig controle over het proces van champagne maken, de Méthode Champenoise. Eerlijk gezegd deed men maar wat, men wist niet wat er gebeurde waardoor de belletjes in de fles ontstonden en de champagnes waren troebel. Champagnes werden eerst zelfs gezien als inferieure wijn. Tegenwoordig zijn champagnes helder en hebben de Champenois het proces goed onder controle.

Door de noordelijke ligging van La Champagne bevatten de druiven niet altijd een hoog natuurlijk suikergehalte, de wijnen waren soms zelfs zuur. Dat ging men tegen door flinke hoeveelheden suiker toe te voegen, daar was men vroeger toch al niet vies van.

Uiteindelijk deed de vraag om minder zoete champagne uit Engeland en de uitvinding van het remuage proces de tegenwoordig populaire champagnesoort Brut ontstaan. Jaarlijks worden honderden miljoenen flessen champagne brut geproduceerd en internationaal verkocht. Meer en meer vignerons echter produceren ook extra-brut of zelfs brut nature Champagnes. Alexandre Penet van Champagne Penet-Chardonnet heeft zich er zelfs volledig in gespecialiseerd.

Probeer eens de verschillende soorten, misschien bevalt een extra brut u wel beter!

btt